Gidsen SPPiLL gaan goed voorbereid de natuur in

Gidsen SPPiLL gaan goed voorbereid de natuur in

De gidsen die veldlessen voor basisschoolleerlingen begeleiden in natuurgebied de Scheeken gaan voortaan extra goed voorbereid de natuur in. Brabants Landschap heeft voor nieuwe jassen gezorgd en terreinmedewerker Wouter Deelen gaf extra uitleg over het beheer van het gebied en de leefwijze van de edelherten. Ieder najaar gaan schoolklassen uit de omgeving naar de Scheeken voor een veldles. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 zoeken daar naar sporen, bestuderen waterbeestjes en bouwen natuurbruggen. Met verrekijkers proberen ze ook edelherten te spotten. Het belangrijkste doel van deze veldlessen is kinderen natuur te laten beleven.  

De veldlessen worden georganiseerd door SPPiLL in Liempde en worden aangeboden aan scholen uit de omgeving van de Scheeken. Het gebied is van Brabants Landschap en die werkt graag mee aan natuureducatie. Om de kennis van de gidsen op peil te houden, nam Wouter Deelen hen mee door de Scheeken. Het was tegelijkertijd ook een moment om de nieuwe jassen uit te delen. De veldlessen gaan altijd door, ook als het regent. De weersbestendige jassen komen daarom goed van pas. SPPiLL biedt basisscholen deze veldlessen gratis aan en heeft daarom een beroep gedaan op Brabants Landschap voor een financiële bijdrage voor goede kleding. 

Achtergrond van de veldlessen 

ARK Rewilding Nederland ontwikkelde gelijktijdig met de komst van de edelherten in Het Groene Woud een lespakket voor basisscholen. Het bestaat uit een korte uitleg op school, gevolgd door een ruim twee uur durende actieve buitenles. SPPiLL draagt nu de volledige organisatie van de veldlessen, die in de Scheeken in september en oktober plaatsvinden. Inmiddels is een vergelijkbaar lespakket ontwikkeld voor de Geelders. Basisscholen die geïnteresseerd zijn in de veldlessen kunnen contact opnemen via info@sppill.nl . Ook mensen die de veldlessen willen begeleiden kunnen zich via dit adres melden. Natuurkennis is niet direct nodig, het buiten bezig willen zijn met kinderen is het belangrijkst!