Cultuurhistorische elementen

Cultuurhistorische elementen

Liempde is van oudsher een agrarisch dorp met typische boerderijen, boerenerven, waterputten en bakhuisjes. Karakteristieke elementen voor het Brabantse leven. De projectgroep heeft een aantal van deze elementen weer teruggebracht en herbouwd. Ze zijn met regelmaat toegankelijk voor publiek en zijn  opgenomen in arrangementen, wandel- en fietsroutes. SPPiLL werkt hierbij samen met Stichting Kèk Liemt en Stichting de Brabantse Boerderij.

Waterputten
In het voorjaar van 2015 is de projectgroep gestart met de bouw van de waterputten. Het ging hier in totaal om tien authentieke, functionerende waterputten voorzien van een putmik. Een putmik is een lange houten paal die onderdeel vormt van een soort hefboomconstructie. Door het maken van zo’n constructie is het mogelijk om water uit de diepe put te halen.

Locaties: Barrierweg 4, Barrierweg 23, Barrierweg 42, Donkerstraat 2, Gemondesestraat 14, Hogenbergseweg 30, Pastoor Dobbeleijnstraat 2, Raadhuisplein 4, Sortestraat 2 en Spurkstraat 2.

Bakhuizen
De projectgroep heeft twee functionerende bakhuizen (her)bouwd. De bakhuizen zijn voorzien van authentieke bakovens. Een bakhuis is een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood en koek bakte. De bakoven is in steden actief gebruikt tot in de Middeleeuwen en op het platteland tot in de twintigste eeuw. In de moderne tijd is in de meeste gevallen het bakhuis verdwenen van het erf of anderszins gebruikt. Daar kwam met dit project verandering in.

Locaties: Barrierweg 23 en Barrierweg 4. Op laatstgenoemde locatie (D’n Liempdsen Herd) wordt maandelijks een broodbakdag georganiseerd. Bezoekers kunnen dan gratis getuige zijn van het autenthieke bakproces.

Een filmpje van Lieke Faber over de opening van het bakhuisje aan Barrierweg 23 is hier te zien.

Historische erven
Op bestaande erven zijn specifieke kenmerken van een historisch erf aangebracht. Er zijn verschillende elementen die een historisch erf typeren. Aan één kant van het erf staan vaak hoogstamfruitbomen en aan de andere kant ligt veelal een moestuin. Er staat meestal ook een notenboom. Er wordt nooit asfalt gebruikt, maar alleen klinkers of zand. Vroeger stond er ook vaak een waterput of bakhuisje op het erf. De projectgroep werkt samen met tuin- en landschapsarchitect Annerie van Daatselaar.

Locaties: Barrierweg 4, Barrierweg 23, Donkerstraat 2 en Hoevedreef 4.