D'n Liempdsen Herd - Restauratie

D'n Liempdsen Herd - Restauratie

In de zomer van 2015 zijn de verbouw- en restauratiewerkzaamheden in de boerderij gestart. Wekelijks was er een vaste club vrijwilligers aan het werk. De boerderij is een rijksmonument, dus de verbouwing werd uiterst zorgvuldig en in goede afstemming met de monumentencommissie en andere partijen uitgevoerd. Inmiddels in de verbouwing afgerond. D’n Liempdsen Herd is op 7 oktober 2017 officieel geopend voor bezoekers.

De eerste grote klus was de restauratie van het dak. Dit is in de zomer van 2015 uitgevoerd. Het dak is in zijn geheel waterdicht gemaakt en geïsoleerd, gedeelten van het spant en de nok zijn vernieuwd en daarnaast is ook de schoorsteen hersteld. Daarna, in het najaar van 2015, begon de werkgroep met de binnenkant van de boerderij. Er is inmiddels enorm veel werk verzet. Alle ruimten hebben een opknapbeurt gehad. Er is gemetseld, de muren en vloeren zijn geïsoleerd, er zijn nieuwe leidingen gelegd en de muren in het schuurgedeelte en aan de voorzijde zijn verstevigd. Aan de achterzijde van de boerderij is ook een nieuwe toiletgroep aangebouwd. Het zijn slechts enkele voorbeelden van taken die de werkgroep heeft uitgevoerd. In de zomer van 2016 is de werkgroep aan de buitenkant van de boerderij begonnen. Onder meer het metselwerk en de muren zijn verstevigd, op basis van een door de architect en de constructeur gemaakte tekening. 

De restauratie werd grotendeels door vrijwilligers uit het vakgebied uitgevoerd. Een enthousiaste groep vakkundige mensen die met passie voor hun vak én de boerderij de werkzaamheden hebben verricht.